Cedarbrook Surgery

  • Cowan-Architects-Cedarbrook-Surgery-Photo-01
  • Cowan-Architects-Cedarbrook-Surgery-Plan-01
  • Cowan-Architects-Cedarbrook-Surgery-Plan-02

About This Project

GPs at Cedarbrook Surgery in Hayes asked us to submit proposals for a new surgery on a site of an old refuse vehicle base close to their outdated and undersized building.  Although the local authority was prepared to sell the site, it was in the green belt and they wished to manage the planning process.

An outline approval was subsequently agreed with the local authority and the Government Office for London to build a new surgery and eleven houses.

The building is designed as an L-shape with public spaces and circulation at ground floor along with shared staff spaces at the junction of the two wings. The right-hand wing contains the GPs at ground floor and community nurses at first floor, while the left-hand wing has the nurse, treatment and minor operations at ground floor and practice administration at first floor.

The building is designed to be naturally ventilated, with the central tower being used to create ‘stack effect’ ventilation to waiting rooms and circulation corridors. All rooms have underfloor heating and all lights are controlled by sensors to reduce electricity wastage.

At the insistence of the planners, the design reflects the semi-rural nature of the site.  The project size was 1,000m² and the cost of the building was £1.25 million.

LOCATION

HAYES | MIDDLESEX

CONSTRUCTION VALUE

£1.25 million

Category
Healthcare
Tags
Hayes, Healthcare, Middlesex, Primary Care