Old Place Lane

About This Project

Alterations and Adaptation to a barn conversion within curtilage of a Grade II listed tudor farmhouse to provide wheelchair-accessible accommodation.

Our client was involved in a road traffic accident resulting in a below-knee amputation and paraplegia, restricting him to a wheelchair.  Having instructed us initially to undertake pre-application advice, our client purchased the delightful Grade II Listed barn-conversion with the intention of altering it and adapting it to suit his requirements, present and future.

The existing property had the majority of the accommodation at ground-floor level, with only a guest bedroom on the first-floor.  The ground-floor accommodation was of relatively generous proportions and the feeling of space and ease of circulation was increased by the introduction of double-doors to the principal rooms.

The proposal also included knocking two bedrooms into one to create a spacious main-bedroom, with fully accessible wet-room.  New external doors with level-thresholds provide access to new slip-resistant decking allowing our client easy access to the property’s attractive garden.  The kitchen was replaced with one that is wheelchair-friendly.

In order to allow ease of access from a vehicle to the house, the gravel-driveway was resurfaced with resin bound gravel.  Whilst this provides a good surface for wheelchair-mobility, it also pleased the Conservation Officer as there was minimal effect on appearance.

The alterations were designed to respect the existing external appearance of the building and the internal layout was adapted sensitively, maintaining the character of the barn conversion.

The Client embarked on a second phase, phase one had included four additional rooflights which were applied for and refused at planning stage but we later gained permission on appeal. The second phase included installation of these 4No. rooflights, electrically-operated gates, installation of willow hurdle fencing to a boundary wall and repointing of the rear flint external wall.

The addition of the roof lights was essential due to the limited fenestration on the south facing wall of the property. With the addition of natural light the living space became more visually accessible without introduction of artificial lighting. The other works were subtle additions carried out with consideration to the character and appearance of the host building.

Location

WESTHAMPNETT | CHICHESTER

Category
Homeowners, Inclusive Design
Tags
Accessible