The Parklangley Club

  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-13
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-09
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-15
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-07
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-04
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-06
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-05
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-08
  • Cowan Architects The Parklangley Club
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-01
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-11
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-12
  • Cowan-Architects-The-Parklangley-Club-Photo-14

About This Project

The Practice has worked with The Parklangley Club to improve its facilities and, to date, has designed a new clubhouse, indoor badminton hall and tennis courts with a total construction cost in the region of £2.4m.

The main design idea, which has proved very successful, is the integration of the club facilities.  Once in the Club it is possible to go from the changing rooms to badminton, indoor tennis, gym and squash courts effortlessly.   All routes are enlivened by viewing galleries to the sports’ areas and natural light, wherever it is non-detrimental to the playing of sports, is let into the internal spaces.

The new clubhouse includes offices for both the Club and the LTA, along with new changing rooms and showering facilities. Additional spectator seating to the squash courts and badminton hall allows greater participation, support and viewing of championship events.  A Juniors’ room on the first floor allows interaction with younger members of the Club, when not involved on court.  A multipurpose room gives the Club flexibility of management to hold regular aerobic classes and seminars as well as being available to hire for events.  The existing bar and dining facilities have been replaced with a stylish new bar and dining areas that allow club members and their guests to experience a relaxed ambiance while enjoying a drink or meal.

The buildings are designed to provide the Club with lasting accommodation and the external materials were chosen to allow the building to age gracefully over time.

As a result, the Lawn Tennis Association included the indoor tennis court in their design guideline publication which has led to us acting as advisors to the Sports Council on lottery bids.

More recently, a new 25 station gym and cardiovascular area was designed with generous natural light and a glazed end-bay, overlooking a sculpture garden.

Location

BECKENHAM | KENT

CONSTRUCTION VALUE

£2.4 million

Category
Leisure & Hospitality
Tags
Beckenham, Hospitality, Kent, Leisure, Leisure & Hospitality