Royal National Orthopaedic Hospital’s Out Patient Department on Time and Within Budget

RNOH Out Patient -Department

Royal National Orthopaedic Hospital’s Out Patient Department on Time and Within Budget

Cowan Architects completed the full refurbishment and internal remodelling of the Out Patient Department (OPD) at the Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore.

The Practice was commissioned to complete the design from RIBA Stage 3 onwards and implementation works after early stage feasibility work had been carried out prior to our involvement.

The project involved the complete remodelling of the 750m2 (8,000sqft) Out Patient Department spanning the consultation rooms, treatment rooms, therapy spaces, changing rooms and ancillary support spaces such as offices, waiting areas and accessible wash facilities. The works were completed in September 2016, ensuring the OPD is up to current standards and bringing a fresh lease-of-life to the department.

Mark Masters, Director of Estates and Facilities at the RNOH is pleased with the result. “The refurbishment of the Out Patients Department building was always going to be a challenge in terms of the existing fabric and its location at the centre of an operational hospital” he said. “As it is usually the case with most hospital redevelopment projects, there are constraints on time and capital; however the design team led by Cowan Architects came up with an excellent design and delivered a functional solution to our needs, on time and in fact under budget” he enthused.